Az Étel Jövője Grundtvig Partnerség

cropped-banner

AZ ÉTEL JÖVŐJE-Grundtvig Nemzetközi Partnerség

2013. Augusztus – 2015. Augusztus

Az Étel Jövője egy 2 éves nemzetközi partnerség. Célja, hogy feltárja és megossza a fenntarható életmód olyan, táplálékkal kapcsolatos, praktikus tudását, amivel egy egészséges környezetetben, egészséges emberekként élhetünk. Mindezt szeretnénk olyan módon tenni, hogy másokat is inspiráljunk!

HOGYAN?

Célunk eléréséhez 4 különböző területet fogunk megvizsgálni és tapasztalatokat cserélni:

  1. alapanyagok megtermelése és összegyűjtése a természetben
  2. étel elkészítése
  3. az étel elfogyasztása és megosztása
  4. oktatás és kommunikáció

A 4 területet 4 különböző szempontból közelítjük meg:

–       egészség

–       fenntarthatóság

–       közösség (szociális)

–       szellemiség

 

foffrontpage-300x225A 2 év alatt, mi, mint felnőtt tanulók, meglátogatjuk egymást, tapasztalatot cserélünk és együtt tanulunk a 4 területekről. Minden partnerszervezet különböző tudást és tapasztalatot hoz a partnerség legalább egy területén, így a tanulási folyamat nagyon gazdag lesz.

Szeretnénk a felgyülemlő tudást az internet és különböző események során minél több emberrel is megosztani. Ebben lesz segítségünkre rengeteg fotó és video anyag, és 2015 nyarára elkészülő pdf receptes könyv.

Eddig 2 nemzetközi találkozón vettünk részt, amikről itt találsz képeket és beszámolót (angolul): http://fof.gaiaysofia.com/meetings/

 
 

CSATLAKOZZ!

Ezt többféle módon teheted meg.

–       IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE: itt!
Kövesd figyelemmel a partnerség híreit, történéseit, tapasztalatait azzal, hogy feliratkozol hírlevelünkre. Ez a hírlevél 1-2 havonta egy emailt jelent. Adataid biztonságban vannak nálunk. Ez nem feltétlenül jelent majd egy passzív részvétet, mert megszólítunk majd, hogy mond el nekünk, “Neked mi az étel jövője?”

–       TANULÓI KLUB Mivel a partneség költségvetése korlátozott, így nem mindenki tud részt venni a nemzetközi találkozókon. Ezért Magyarországon is elindítunk egy havi egyszeri tanulói klubot. Ez azt jelenti, hogy havonta egyszer találkozunk és az Étel jövője témáiról tanulunk együtt, illetve tapasztalatot cserélünk. Ezek a találkozók vagy egy nyilvános helyen (kávézó) lesznek megtartva, nyáron piknik formájában, vagy akár egy vadnövénygyüjtő túra keretében. Egy fix, az étel jövőjéről fogunk együtt tanulni. Mivel itt nem egy tanártól tanulunk, hanem egymástól, ezért részvételi díj sincs. Írj egy emailt TANULÓI KLUBBA JELENTKEZÉS címszóval az azeteljovoje@gmail.com emailcímre, ha te is jönnél!

–       ÖNKÉNTESKEDJ! Mindig keresünk olyan lelkes önkénteseket, aki fordítással, szerkesztési, szervezési munkával (is) szeretnének bekapcsolódni az Egyesület munkájába. Ehhez is írj egy emailt az azeteljovoje@gmail.com emailcímre,  tárgy: ÖNKÉNTES és írd meg, hogy miben vagy jó, mire van időd és mennyi.

 

PARTNEREINKRŐL

HOLLANDIÁBÓL

The Gift Foundation (Az Adomány Alapítvány)

Az alapítvány embereket kapcsol össze. Van egy online piacterük van, ahol az emberek ingyenes szolgáltatásokat és dolgokat ajánlhatnak fel vagy kérhetnek.

A projecthez (a holland kordinátor jóvoltából) az alábbi témákkal, tudással kapcsolódnak: méltányos élelmiszerelosztás, Közösség által támogatott mezőgazdaság (CSA), vetőmag csere és kertészeti ismeretek, receptcsere, permakultúrás és biodinamikus kertészeti ismeretek, ehető vad növények ismerete, magfogási ismeretek, táplálkozási ismeretek – főleg ehető vad növények és élő ételek terén.

partnerek

SPANYOLORSZÁGBÓL

Gaia y Sofia SLL

A Gaia y Sofia szervezet Spanyolország észak-keleti területén tevékenykedik.  Fő profilja: tanácsadás szociális-gazdasági konfliktusok és egészséges illetve fenntarható élelmiszer-rendszerek terén.  A praktikus ökológiai tudást szeretnék elérhetővé és érthetővé tenni különböző társadalmi csoportoknak. Ezt elméleti és praktikus tanfolyamok, elvonulások, fesztiválok szervezésével valósítják meg az alábbi témákban: “földtől az asztalig”, az Étel útja, bio kertészkedés és vegetariánus főzés, stb.

A partnerséghez az alábbi témákkal kapcsolódnak még: Közösségi mezőgazdaság, bio földművelés és állattartás, szezonális vegetariánus ételkészítés, mélyökológia, közösségszervezés.

 
   

 partnerek1

ÍRORSZÁGBÓL
East Clare Közösségi Szövetkezet (East Clare Community Co-operative Society Limited)

www.eastclarecoop.com

Ez a 26 éve fennálló szervezet rengeteg oktatási, közösségi, szociális és vállalkozói tevékenység sikeres induló pontja volt.  Kiépítettek egy közösségi kertet, amihez egy oktató épület és egy közösségi kávézó is kapcsolódik. Éppen most épül egy közösségi termelői és oktató konyhájuk.

A partnerséghez az alábbi témákkal kapcsolódnak még: kertészkedés, eltevések, főzés, helyi élelmiszerek, közösségépítés.

partnerek2

NÉMETORSZÁGBÓL

Wilde-7 Schönefeldt & Zimmermann GbR

www.wilde-7.de

A Wilde-7 egy kis vállakozás a németországi Sieben Linden ökofaluban. Fő profiljuk, hogy Áprilistól Októberig, heti egyszer, frissen szedett, vad ehető növényeket küldenek szét szerte az országba megrendelőiknek. Így azt teszik, amit a legjobban szeretnek, ehető vadnövényeket gyűjtenek és erről tanítják az embereket. Ehhez vezetett túrákat is szerveznek és workshopokat, hogy az emberek hogyan ismerjék fel a növényeket, hogyan gyűjtsék őket és építsék be az étrendjükbe.

A partnerséghez az alábbi témákkal kapcsolódnak még: ehető vad növények és gyógynövények, nyers vegan étrend, bio kertészkedés, fenntartható és vegan mezőgazdaság.

 partnerek3

A projektet az Európai Bizottság támogatja.

A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük