“Belső utak…” konferencia

Belső utak a fenntarthatóság felé – közösségi alkotóműhely

Időpont: 2016. május 22.

Helyszín: A Tan kapuja Buddhista Főiskola, Budapest, 1098 Budapest, Börzsöny utca 11.

  • Mi rejlik az ökológiai mozgalom lelkében?
  • Belső változások egy élhetőbb jövőért
  • Harmonikus kapcsolat önmagunkkal, földünkkel és a körülöttünk élőkkel

 

Az ökológiai mozgalom tudományos, technológiai, gazdasági, társadalmi és politikai (ki)útkereséséről sok szó esik, a fenntarthatóság belső aspektusai kevésbé feltűnőek, ám annál fontosabbak. De melyek is a fenntarthatóság belső útjai? Mindazok az egyéni és közösségi kezdeményezések és gyakorlatok, melyek az egyén illetve a közösség belső változását, érését idézik elő és kísérik egy életet támogató, és nem a gazdasági növekedést szolgáló társadalomban. A Természettel és Önmagunkkal való kapcsolatunk, belső egyensúlyunk és erőnk, kapcsolataink minősége, kommunikációnk formája mind-mind belülről támogatják azt a változást, mely a világban pozitív irányban zajlik.

A program célja…

… feltérképezni azokat az itt és most velünk élő egyéni és közösségi  folyamatokat, amelyek értékrendbeli és viselkedésbeli változásokat eredményeznek egy életet szolgáló jelen és jövő létrehozásában.

… a problémák tudatosítása helyett kreatív utakat kínálni arra nézve, hogyan küzdhetünk meg belső nehézségeinkkel, és hogyan szolgáljuk életünkkel Földünk gyógyulását.

… megismertetni az ökológiai én fogalmát és azokat az autentikus cselekvési lehetőségeket, melyek ebből az én-érzésből táplálkoznak.

… teret teremteni arra, hogy együtt feltárhassuk a lehetőségeket, melyekkel valódi változást érhetünk el.

… összekapcsolni a hazai kezdeményezéseket

… egymás inspirálása.

Mindezek az ősi hagyományoknál, a Földdel kapcsolatot tartó népek természet misztikájánál kezdődnek, és a modern tudomány és spiritualitás olyan ágaiban öltenek új formát, mint a mélyökológia, ökopszichológia, ökoterápia, a természetben végzett mentorálási és terápiás gyakorlatok, a Természethez vezető mozgásformák, illetve a tudatosan alakított közösségek nyílt, erőszakmentes közösségi kommunikációs és szerveződési mintái. Mindezek a fenntarthatóság tudományos, technológiai, társadalmi, politikai és gazdasági aspektusán kívül, ezek alatt, ezeket átszőve léteznek. Az eredeti harmónia és egység-élmény zsigeri szintű átéléséhez számos út vezet: spirituális gyakorlatok mint például a meditáció, a természetben töltött idő, művészetek, közösséghez tartozás stb. Ezeket kívánjuk bemutatni szélesebb közönségnek nemcsak előadás, hanem élményt nyújtó workshopok, foglalkozások keretében.

Amikor begyógyítjuk a Természettől való különállásunk sebét, akkor a morál és az etika rajtunk kívül álló kötelező erői feleslegessé válnak, mert spontán módon ébred fel a vágyunk egy ökologikus életre. Tetteinkkel a Természet részévé válunk, mely saját magát védi. (Kerr, M. and Key D. – The ecology of unconscious)

Célunk bemutatni azokat az egyéni és közösségi gyakorlatokat, melyek a fenntarthatóság tudományos, technológiai, társadalmi, politikai és gazdasági aspektusán kívül, ezek alatt, ezeket átszőve léteznek és alakulnak. Az egyén szintjén a lélek, a psziché, érzelmek és gondolatok változásait, a tudati, értékrendbeli váltást, új nézőpontot vagy identitást (pl. az ökológiai én megjelenését), a közösség szintjén azok a közösségi kommunikációs kultúrák és kapcsolódási módok, közös szokások, világnézetek, spirituális irányzatok, melyek mind az életet támogató társadalom felé mutatnak.

Az ökológiai mozgalom mindezeket ma már kategorizálhatóan („címkézhetően”) integrálta: az ökopszichológia, ökoterápia, mélyökológia, traszperszonális ökológia, illetve kulturális ökológia, környezeti igazságosság mozgalom, spirituális ökológia, ökológiai etika mind-mind ezekkel a belső változásokkal foglalkoznak.

A rendezvény programja itt olvasható.
A műhelyek leírása és az előadók bemutatkozása ezen a linken érhetők el.
Információk a program hátteréről itt olvashatók.
Jelentkezés és gyakorlati részletek itt.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.