Permakultúra műhelyek

A Pandora Egyesület által szervezett permakultúra közösségi hétvégék, tanfolyamok és műhelyek 

permak2012juli

A program a permakultúr a mint forradalmi gazdálkodási és életszervezési szemlélet alapjaiba ad betekintést. A holisztikus szemléletű közösségi hétvégéken az elméleti és gyakorlati ismeretek egyensúlyára törekszünk. Permakultúra műhelyeink előadói voltak 2012-ben és 2013-ban baranyai Vitália és Székely Gergő, Baji Béla és Kármán Era.

A 2012 májusában, júliusában és augusztusában megrendezett „Bevezetés a permakultúrába” közösségi hétvégék helyszíne a Pest-megyei Vácszentlászló kis családi gazdasága volt. Ezen a helyszínen a Berecz család gazdálkodik hagyományos keretek között immár 20 éve. Az évente szántott régi kert melletti területet 2011-től vonták be a gazdálkodásba, itt ettől az évtől talajépítés-pihentetés kezdődött. A hétvégi műhelyek nagyban hozzájárultak az itteni föld gyógyításához. Képek itt és itt.

1keszul-a-teto_Baranyai_Vitália_képe

2013-ban Március közepén, a hóviharos napokban tartottuk meg az első  haladó praktikum tanfolyamot a Balaton-felvidéki Pécselyen. Az időjárás miatt rendhagyóra sikerült hétvégéről beszámolót a Permafórum-on olvashattok, itt.

2013 Május 17-20-a között újra: “Susnyásból Kertet!” haladó permakultúra praktikum műhelyt tartottunk, a Balaton-felvidéki Pécsely melletti kisgazdaságban. A helyszín az egyesület alapító tagjának, Pálfy Andrásnak szőlője, amelyen 2012-ben kísérleti öko-táborhely és permakultúrás kisgazdaság kialakítása folyt. A tanfolyamon Baji Béla növényismereti sétát tartott, a szállás jurtákban volt. Képek itt. (hamarosan)

2013 Április 20-22.-én Városi Permakultúra tanfolyam volt Budapesten, a Szatyor Egyesülettel közös szervezésben. Beszámoló és képek a permafótumon, itt.

A résztvevők beszámolóiból:

„Átéreztem, mennyire pazarló a normálisnak tartott életmódunk. A legfontosabb számomra a remény volt, hogy sok ember látja ezt hasonlóan és változni fog.”

„ Ajánlom a tanfolyamot, a permakultúra alapelveivel egy szemléletet fogsz tanulni, olyan inspirációt kaphatsz, meg szakirodalmat, amellyel ki lehet találni, hogyan élhetünk fenntartható módon, ki-ki a saját környezetében. Kevesebb energia és víz felhasználásával tudod berendezni a háztartásodat, környezetedet, módod lesz kreatív megoldásokat látni és kitalálni, kedves, eredeti, együttműködésre beállított embereket találsz nagy valószínűséggel a társaságban. A permakultúra elveit alkalmazhatjuk a háztartásra, a kertre, a termőföldre, az emberi viszonyokra, a társadalomra, a gazdaságra. Együttműködéssel, önmérséklettel megélhetünk a Föld erőforrásaiból valamennyien.”

„A program lényege az, hogy főként elméleti, de gyakorlati tudást is ad. Ezen kívül lehetőség van olyan emberektől tanulni, akik a permakultúrára tették fel az életüket és maximálisan otthon vannak a témában. Így mód van mindenféle kérdés feltevésére, amire az ember széleskörü választ tud kapni az oktatóktól. Bár a program a permakultúrára helyezei a hangsúlyt, de ezen kívül még számos fontos és érdekes témát is érint a workshop (mint pl. Pénz- és gazdasági rendszer), tehát egy igencsak széleskörű látókört ismertet meg egy másféle életvitelről és életmódról. Én nagyon elégedett voltam a tanfolyammal és még többet is kaptam mint vártam.”

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.