“Dragon Dreaming” Fenntartható projektszervezési módszertan

mandala 07A Dragon Dreaming módszer célja nem kevesebb, mint álmaink valóra váltása, és meghökkentően sikeres projektek létrehozása.

Célja egy híd felépítése a valóság (ahogy a dolgok jelenleg vannak), és álmaink (ahogy szeretnénk, hogy lennének) között.

A Dragon Dreaming módszer segít, hogy átlépjük az elméletet gyakorlattól elválasztó láthatatlan határvonalat. Támogat abban, hogy az egyéni álmok kollektív, hatékony projektekké tömörüljenek.

Az Álmodás, Tervezés, Cselekvés és Ünneplés szakaszait egységbe foglalva keretet ad a fenntartható projektmegvalósításnak.

A Dragon Dreaming fenntartható projekttervezési design módszer kidolgozása John Croft nevéhez fűződik, aki Ausztráliában több mint 15 évig dolgozott különböző közösségi projekteken, többek között ausztrál aboriginal és Pápua új-guineai bennszülöttekkel. A projektszervezés különböző területein összegyűjtött sok éves tapasztalatok és az ausztrál őslakosokkal való munka eredményeként született meg a Dragon Dreaming.

A Dragon Dreaming egyéneknek, közösségi szerveződéseknek és társadalmi, környezeti kérdésekben felelős cégeknek nyújt segítséget meghökkentően sikeres projektek kigondolásában, megtervezésében és kidolgozásában. Kialakítását többek között az ökológiai rendszerelmélet, a kvantumfizika és az ausztrál őslakos hagyományok, bölcsességek inspirálták. A módszer által egy játékot dolgozunk ki, amely egy csapattal közösen játszva valóra válthatja álmaink.

Az Európában az utóbbi öt évben megjelenő módszert Magyarországon egyesületünk támogatásával szervezett műhelyek keretein belül ismerhetik meg az érdeklődők, valamint kérhető egyének, illetve csoportok számára Dragon Dreaming konzultáció.

Eddig két egész hétvégés műhely valósult meg Livits Réka Dragon Dreaming képző vezetésével, valamint maga John Croft is ellátogatott hozzánk, és egy bevezető és egy Empowered Fundraising (képessé tételi finanszírozás) műhelyt tartott.

A hazai Dragon Dreaming programokról és projektekről az alábbi oldalon értesülhettek: sarkanyalmok.wordpress.com

Valamint az alábbi e-mail címen is kérhettek tájékoztatást: dragondreaming.hungary@gmail.com

 


„Dragon Dreaming” tanulói műhelyek John Croft-tal, 2012 Július 14-19

2012 Júliusában nemzetközi képzést szerveztünk John Croft Ausztrál tanító vezetésével. A John által kidolgozott, az ausztrál őslakosok hagyományaira épülő módszer olyan projektek megcalósítáát támogatja, melyek segítik az egyéni fejlődést, a közösségépítést, és szolgálják Földünket. Az egymást követő két benntlakásos kurzus a világ minden tájáról, Haiwaitól Barzíliáig látott vendégül résztvevőket.

john ddA Dragon Dreaming legegyszerűbb definíciója a “cselekvő szeretet”. Egy kicsit hosszabb definíció szerint a Dragon Dreaming egy olyan folyamat, mely valóra váltja az emberek álmát. Egy ennél is hosszabb definició azt mondja, hogy a Dragon Dreaming élő rendszer megközelítésű szervezetépítési és projekt szervezési módszer a Nagy Fordulathoz (Great Turning). No már most, ehhez tudnunk kell, hogy mi is ez a Nagy Fordulat. A Nagy Fordulat egy epikus kultúra váltás, amit éppen átélünk. Egy olyan kultúráról váltunk át, mely a vég nélküli növekedésre épül – növekedés bármi áron; növekedés, mely kárt tesz a közösségekben, a környezetben, a testünkben – egy olyan kultúrára mely az életet magát tartja fenn.

Hogyan tudjuk felszabadítani a kollektív kreativitást: ez a Dragon Dreaming veleje. Hogyan lehet az emberekkel ezt megláttatni és cselekvésre ösztönözni őket? Hozzunk létre projekteket, mert a projektek amiket csinálunk adnak értelmet az életünknek. Ha jelentőségteljes életet szeretnénk élni, csináljunk jelentőségteljes projekteket!

(részletek Ethan-Hirsch Tauber interjújából, Baranyai Vitália fordítás


A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.